tisdag 24 november 2015

ULFSTOCKDUELLEN:
LED ZEPPELIN vs BLACK SABBATH










Detta kan vara den tyngsta Ulfstockduellen vi kan presentera för er. Musikaliskt finns det så klart hårdare band men finns det två namn inom musiken som väger tyngre på tungan än Led Zeppelin och Black Sabbath? Nej vi trodde väl det. Dessa två giganter var med från början och klassas idag som skaparna av hårdrock och heavy metal (trots att alla vet att det är bluesen som är den egentliga roten). Led Zeppelin må ha hunnit släppa två album innan Black Sabbath debuterade men spelar det egentligen någon roll? Det slår ju bara på ett år ändå och inga andra band lät som dessa två när det begav sig i begynnelsen.

Hur som helst så är denna duell uppdelad i två akter där respektive bands fyra första album kommer utgöra den första delen i duellen. Sedan följer de båda bandens fyra efterkommande album innan duellen är över och kan summeras. Detta för att vi halvvägs genom duellen vill göra en liten sammanfattning. Det är ju faktiskt så att mellan 1969 och 1972 så släppte banden tillsammans åtta stycken studioalbum och lade därmed grunden för all musik som idag ramlar in under benämningen hårdrock. Det spelar ingen roll om det är melodiös rock, death metal, progressivt, punkfrenesi eller om du heter Rammstein. All rockmusik grundar sig i bluesen men det var Led Zeppelin och Black Sabbath som lade grunden för all hård rock och metal vi älskar idag. Deras respektive fyra första album är så ikoniska och viktiga för musikhistorien så därför vill vi ta oss en titt efter fyra matcher och se hur de egentligen står sig emot varandra. De övriga fyra matcherna visar på två band, och en hel musikvärld, i förändring. Skillnaden är att de två giganterna inte bröt ny musikalisk mark utan istället fick draghjälp av flertalet andra akter och därmed påverkades våra två duellkombattanter...

Avgjorda matcher:

Match 1/8: Led Zeppelin vs Black Sabbath 7-7
Match 2/8: Led Zeppelin II vs Paranoid 7-8
Match 3/8: Led Zeppelin III vs Master of Reality 6-8
Match 4/8: Led Zeppelin IV vs Vol. 4 8-7
-- Halvtidssummering --
Match 5/8: Houses of the Holy vs Sabbath Bloody Sabbath 7-7
Match 6/8: Physical Graffiti vs Sabotage 6-8

Kommande matcher:

Match 7/8: Presence vs Technical Ecstasy
Match 8/8: In Through the Out Door vs Never Say Die!





lördag 7 november 2015

ULFSTOCKDUELLEN:
FREE vs BAD COMPANY
Match 1/6
Ton of Sobs vs Bad Company

















Tons of Sobs gavs ut i hemlandet England i mars 1969 och är ett renodlat bluesrockalbum i stil med Led Zeppelins debut. Det är svårt att tro att ingen i bandet ännu hade fyllt 20 år när man lyssnar på det mogna musicerandet och de genomtänkta arrangemangen. Men så anses också detta album av många vara Frees starkaste. Paul Kossoffs gitarrspel sätter ribban för alla från Rory Gallagher till Gary Moore och Joe Bonamassa medan Rodgers kliver fram som en av de absolut mest kompletta sångarna i rockhistorien. ”Walk in My Shadow”, ”I'm a Mover” och ”The Hunter” är alla hörnstenar i den brittiska bluesboomen och ”Moonshine” är lika spöklikt kittlande som titelspåret på Black Sabbaths "Black Sabbath" som släpptes nästan ett år senare. ”Sweet Tooth” är den enda lösa tanden i Frees urstarka premiärbett.

Föga förvånande blev Bad Company USA-etta när den gavs ut 1974 och ända sedan dess har ”Can't Get Enough”, ”Ready for Love” och ”Rock Steady” seglat på radiovågorna. I huvudsak känns materialet komponerat att ta rygg på Frees mest slagkraftiga låtar ”All Right Now” (1970) och ”Wishing Well” (1973), men Bad Company levde inte i skuggan av Free. De allra starkaste spåren, den spröda men ändå gripande balladen ”Seagull” och det dramatiskt uppbyggda titelspåret, domineras visserligen av Rodgers men hela albumet andas en avspänd självsäkerhet som bidrog till att göra gruppen till radiorockens gunstlingar under 70-talet.

Duellpoäng:
Ton of Sobs 8/10
Bad Company 8/10

söndag 1 november 2015

ULFSTOCKDUELLEN:
FREE vs BAD COMPANY


Vilken av Paul Rodgers båda stilbildande grupper var egentligen bäst? Det är huvudfrågan då ju grupperna varken existerade parallellt eller hade samma agenda. Free handlade om att söka musikalisk kommunikation mellan bandmedlemmar och publik och deras musik vilade på ett ofta tungt lunkande komp och djupt uttrycksfull sång och ett närmast själasökande gitarrspel. Bad Company var oftast uppsluppen underhållningsmusik med riffbaserat gitarrspel och refränger med siktet inställt på den amerikanska topplistan. Och om Free av födelseattesterna att döma såg ut som ett pojkband var Bad Company en supergrupp. Rodgers och trummisen Simon Kirke hade blivit ärrade rockstjärnor genom Frees uppgång och fall medan gitarristen Mick Ralphs och basisten Boz Burrell etablerats i Mott The Hoople respektive King Crimson. Men inte nog med att gruppen på förhand var berömd. De fick plats i en etablerat management- och turnéorganisation under ledning av Led Zeppelins manager Peter Grant. Så vad kunde gå fel?

Avgjorda matcher:

Kommande matcher:

Match 3/6: Fire and Water vs Run with the Pack
Match 4/6: Highway vs Burnin’ Sky
Match 5/6: Free at Last vs Desolation Angels
Match 6/6: Heartbreaker vs Rough Diamonds