torsdag 24 november 2016
ULFSTOCKLISTAN:
DE BÄSTA BRITTISKA HÅRDROCKSBANDEN
FINAL!
DEEP PURPLE vs MOTÖRHEAD
DE BÄSTA BRITTISKA HÅRDROCKSBANDEN
FINAL!
DEEP PURPLE vs MOTÖRHEAD
När vår broderförening Vinylkvällssällskapet samlades i familjen Paananens musiktrimmade vardagsrum den gångna helgen för att slutligen avgöra Slaget om Storbritannien hade inga detaljer lämnats åt slumpen. Alla var mätta och belåtna, drycker stod på armlängds avstånd och Ulfstockgeneralens minutiöst utformade protokoll var utdelade. Juxon drog bedömningskriterierna för betygen:
1 – en dålig låt; som lätet från ett bräkande får.
2 – något tam låt, känns ofullbordad; som ljudet av en jamande kattunge.
3 – en låt som ger något positivt; som ett skall från en glad hund.
4 – en mycket bra låt, ger starkt positiva känslor; man vill gärna gnägga som en häst.
5 – en fenomenal låt; man vill gala som en tupp!
Först på skivtallriken var Deep Purples Fireball. Den mätte 72-75 dB i broder Dennis mätningar och samlade ihop 14 skall, 20 gnäggningar och 8 galanden.
Motörheads Overkill peakade naturligtvis högre i Dennis mätningar, 72-79 dB, och samlade ihop 2 jamningar, 19 skall, 28 gnäggningar och 11 galanden.
Vid en snabb anblick ser det ut som att Overkill gick vinnande ur striden. Men matematiken tar hänsyn till antalet låtar per skiva och då blir resultatet annorlunda. Men jämnt var det; Overkill fick 3,80 i medelbetyg medan Fireball fick 3,86.
Uträkning Overkill:(2x2+3x19+4x28+5x11)/60=3,80
Uträkning Fireball: (3x14+4x20+5x8)/42=3,86
Vinnare och Storbritanniens bästa hårdrocksband är: DEEP PURPLE!
torsdag 17 november 2016
ULFSTOCKDUELLEN:
LED ZEPPELIN vs BLACK SABBATH
HALVTIDSSUMMERING
LED ZEPPELIN vs BLACK SABBATH
HALVTIDSSUMMERING
Halvtidsresultat: Led Zeppelin vs Black Sabbath 1 - 2
Match 1/8: Led Zeppelin vs Black Sabbath 7-7
Match 2/8: Led Zeppelin II vs Paranoid 7-8
Match 3/8: Led Zeppelin III vs Master of Reality 6-8
Match 4/8: Led Zeppelin IV vs Vol.4 8-7
Juxons halvtidstankar:
Det är två orädda debutanter som inleder med stor beslutsamhet och övertygelse. Black Sabbaths rytmsektion kopplar ett resolut grepp om händelserna med tunga slag och mullrande basgångar. Led Zeppelin svarar med samma mynt fast med ett något kvickare fotarbete och vigare basgångar. Tempomässigt är det jämnt. Båda grupperna behärskar såväl långsamt som snabbt och besitter förmågan att slå om från tunga riff till klösigt drag och när Zeppelin strängar om till akustiskt kontrar Sabbath med munspel. När gonggongen ljuder efter första ronden är det jämnt skägg.
Båda förlitar sig till sitt bluesiga grundspel där Sabbath upplevs som något tryggare. Dessa lyckas utveckla spelet vilket tvingar Zeppelin att söka nya grepp. Men deras akustiska folktongångar står sig slätt mot Sabbaths bombastiska riffkanonad. Sabbath visar upp både kraft och finess och tvingar ner Zeppelin i brygga vilket står klart när den andra ronden klingar av. Halvvägs in i den tredje ronden är trycket konstant mot Zeppelin. De strängar om och experimenterar men Sabbath är nu i sitt esse. Gruppens tyngd och riff leder till det ena genombrottet efter det andra och Zeppelin söker desperat efter motmedel medan de väntar på gonggongens befriande klang.
Scenförändringen är inte total men markant när kombattanterna gör entré för fjärde ronden. Zeppelin rekapitulerar sin taktik och finslipar sina hittills bästa vapen. Deras offensiv är genomtänkt och variationsrik. Sabbaths tyngd har mattats av och i den virvlande anstormning de är utsatta för börjar de att experimentera. De lägger på fler gitarrlager och väver in nya mönster vilket ger dem möjlighet att retirera under ordnade former. Men Zeppelin vädrar blod och tvingar med varenda trick i boken in Sabbath i den svarta ringhörnan. När klockan klämtar har Zeppelin reducerat Sabbaths ledning, men när matchen omsider fortsätter är det alltjämt fördel Black Sabbath i denna halsbrytande holmgång. -Juxon
Uffes halvtidstankar:
På förhand kändes denna duell oerhört oviss och det visade sig att känslan inte var obefogad. Kombattanterna visar i den första duellen hur de båda kämpar med att hitta rätt musikalisk stig att vandra på. De har de rätta verktygen, de vet vad de vill bygga men ritningen är fortfarande något oklar. Medan Led Zeppelin levererar en explosiv form av blues där det fria tänket ständigt känns närvarande så kontrar Black Sabbath med ett tyngre och mer fokuserat sound där finurligt musicerande och underliggande melodislingor bildar ljudlandskapet. Att den första duellen slutar oavgjort känns full rimligt med tanke på att de båda levererar stabila debutalster med några toppar vardera.
Inte mycket tid hinner gå mellan gruppernas första respektive andra album men musikaliskt tar de jättekliv. Zeppelin visar att deras folkmusikinfluenser kommer vara en stor del av deras framtida ljudbild och med ”Whole Lotta Love” sätter de den tunga bluesrocken på kartan. Sabbath i sin tur blir tyngre och starkare med låtar som ”Iron Man” och den för doom metal så viktiga ”War Pigs”. Att Sabbath vinner denna duell tillskriver jag antalet ”hits”. ”Paranoid” är helt enkelt ett bättre album rakt igenom.
Till den tredje holmgången så kom Zeppelin till spel med ett mer akustiskt sound medan Sabbath blir allt mörkare. Här tycker jag inte att det är mycket till duell att prata om vilket resultatet också vittnar om. Zeppelin anfaller i och för sig med snygga bluesballaden ”Since I've Been Loving You” och mäktiga ”Gallows Pole” men det är ändå ingen match för Sabbath som hostar igång med ”Sweet Leaf” och ytterligare en musikgenre har fötts - stonerrock. Sedan krossar de allt motstånd med episka ”Children of the Grave” cementerar skapandet av heavy metal med ”Lord of this World” och ”Into the Void”. Zeppelin gör en bra match, de spelar underhållande, men det är ändå ingen match för Sabbaths blytunga anfallsspel.
Precis när man tror att storebror Zeppelin har blivit omsprungen så levererar de sitt fjärde album och de tar en ganska odiskutabel seger trots det jämna slutresultatet. Ett varierat material bjuder på god dynamik och med ånglok som ”Black Dog” och ”Rock and Roll” så är det svårt att stoppa ett skenande tåg som dessutom bjuder på den tidlösa klassikern ”Stairway to Heaven”. Det slår mig när jag lyssnar att det sänker sig en påtaglig vördnad över stämningen i rummet när en låt som ”Stairway to Heaven” spelas. Både kropp och själ hamnar i zenit och man inser att det är perfektion man lyssnar på. Andra gånger jag har upplevt samma sak är när Deep Purples ”Child in Time” och Black Sabbaths ”Heaven and Hell” har avnjutits. Att det är brittiska band som bjuder på dessa stunder av yttersta njutning ser jag inte som någon tillfällighet. Black Sabbath hade dock behövt värva in just ”Heaven and Hell” inför den här duellen för att ha haft en chans. Deras fjärde, tillika Iommi-kontrollerade, album är förvisso fyllt till bristningsgränsen med typiska Iommi-riff, melodier och annat godis men de riktigt topparna saknas. ”Wheels of Confusion” och ”Under the Sun” i all ära men det är albumets starka helhet som gör att Sabbath trots allt ger Zeppelin en match i denna fjärde duell.
De båda banden inte bara följs åt i antalet släppta album samt till och från replokalen, deras utvecklingskurva ser även den ungefär likadan ut. Båda grupperna ger oss oförglömliga ögonblick, skapar tidlösa klassiker och skänker timmar av njutning. Andra halvlek ser klart spännande ut och det är fullständigt omöjligt att ens försöka sig på att skapa sig en uppfattning hur det skall gå. Det vi vet är att vi har flera timmar av fantastisk musik att ta del av innan en vinnare kan koras. -Uffe
Kommande duellmatcher:
Match 5/8: Houses of the Holy vs Sabbath Bloody Sabbath
Match 6/8: Physical Graffiti vs Sabotage
Match 7/8: Presence vs Technical Ecstasy
Match 8/8: In Through the Out Door vs Never Say Die
onsdag 2 november 2016
ULFSTOCKDUELLEN:
LED ZEPPELIN vs BLACK SABBATH
Match 4/8
Led Zeppelin IV vs Vol. 4
LED ZEPPELIN vs BLACK SABBATH
Match 4/8
Led Zeppelin IV vs Vol. 4
Den 8 november 1971 avtäcks Led Zeppelin IV. Albumet är Led Zeppelins mest ambitiösa och genomtänkta verk så långt och täcker allt de tidigare vidrört stilmässigt. Inledande ”Black Dog” är en anrikad ”Whole Lotta Love” – svintung dynamisk blues med en lika explicit inledningsrad och ett lika häftigt riff som sin förlaga. Även ”Rock and Roll” tar avstamp i Led Zeppelin II – som Jerry Lee Lewis i ”Great Balls of Fire” med en turboladdad V8-motor som kompband. ”The Battle of Evermore” och ”Going to California är albumets folkmusikpräglade bidrag medan ”When the Levee Breaks” (Kansas Joe McCoy/Memphis Minnie, 1927) kanske är gruppens mest lyckade bearbetning av gamla bluesoriginal. Men det är ”Stairway to Heaven” som är den monumentala låten och det avgjort mest framgångsrika exemplet på med vilken arkitektonisk precision gitarristen tillika producenten Jimmy Page jobbade. Tre separata segment sammanfogade genom tempoväxlingar och skiften i instrumentation som resulterar i att tiden står stilla i nästan åtta minuter.
Vol 4, utgiven i september 1972, vände blad för Black Sabbath. Efter tre album och konstant turnerande i tre år tog gruppen för första gången lite ledigt inför ett nytt album och när det var dags för inspelning tog Tony Iommi full kontroll. Och det hörs. Albumet flödar över i gitarriff och melodier, pålägg och musiksnuttar som närapå ger inledande ”Wheels of Confusion” en progressiv touch. ”Changes” bryter gitarrdominansen och låter piano och mellotron ackompanjera Ozzy i den svepande balladen innan a-sidan avrundas med svängpärlan ”Supernaut”. Det tilltänkta titelspåret ”Snowblind” inleder b-sidan i stor stil. Texten handlar visserligen om att gå vilse i kokaindimman men musiken är grandios med drillande och klämtande Iommislingor, vinande mellotron, tempoväxlingar och resolut men följsamt komp. Men nog hade man kunnat trycka in den fantastiska refrängen en andra gång? Inledningsriffet i ”Cornucopia” är lika hotfullt som när de levande döda kravlar sig ur sina gravar, ”Laguna Sunrise” en snygg akustisk gitarrfigur och ”St. Vitus Dance” gungar, men det är inte förrän i avslutande eposet ”Under the Sun” som Black Sabbath visar sin verkliga storhet igen. Och återigen uppbyggd kring Iommis gitarrarmada av riff och melodier tar den med lyssnaren på en seglats lika dramatisk och rik på idéer som Uppenbarelseboken. Det var ju den låten som skulle heta ”Cornucopia” (latin för ymnighetshorn)!
Duellpoäng:
Led Zppelin IV 8/10
Vol. 4 7/10
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)